Papír, moje vášeň - Atelier Amateur

Papír, moje vášeň!

 

Druhý rozhovor je s Terezou Cimbůrkovou, malující akvarelem pod značkou Atelier Amateur. Na Terezy parádní obrázky jsem narazila na instagramu a už jsem měla i tu čest absolvovat její workshop. Protože mít alespoň základy akvarelu mě vždy lákalo. A můžu jen doporučit! Pojďte si přečíst, kam se Atelier Amateur za rok 2020 již stihnul posunout, co Tereze dělá radost a proč si v malování vůbec nevěřila.

atelier-amateur

 

 

Malé představení a proč je papír tvoje vášeň?

 

Jmenuji se Tereza Cimbůrková, je mi 32 let a spolu s manželem a třemi dětmi žiju v malé vesničce u Tábora, kde mám v rohu zahrady i svůj ateliér (to poslední bych si tři roky zpátky snad neuměla ani představit :-)).

 

Sice jsem již od dětství moc ráda kreslila a malovala, dokonce jsem brala lekce u profesionálního umělce, a toužila se stát módní návrhářkou, jenže pak jsem se začala víc a víc podceňovat, až jsem uvěřila tomu, že nemám vůbec žádný talent a se vším jsem přestala. Tvoření čehokoliv (bižuterie, šití, restaurování nábytku, vytváření různých dekorací....) ale pro mě stále bylo velkým koníčkem.

Až před dvěma lety jsem se odhodlala vzít znovu štětec do ruky a vyzkoušet akvarel, a to bylo osudové.

Od první chvíle jsem věděla, že tohle jsem já a že už štětce nechci odložit! A protože papír k akvarelu neodmyslitelně patří, je vlastně mou vášní i on.

 

Z jakého aktuálního projektu máš největší radost?

 

Velikou radost mám úplně ze všeho, co se od ledna letošního roku událo - je to pro mě tak velký posun a pokrok, že nedokážu vypíchnou jen jednu věc. Otevřela jsem akvarelové workshopy, zahájila několik spoluprácí na design vzorů na látky, měla možnost připravit článek o akvarelu do časopisu Všechno, co mám ráda a další spolupráce, které se právě utvářejí... Za každou nabídku, která přijde tzv. sama od sebe, jsem vždy nesmírně vděčná.

 

Ale přesto všechno, největší a nejtrvalejší radostí mě naplňuje projekt jménem rodina.:-)

 

print-kalhoty

 

 
Jaký papír máš nejraději / ať už barvou, texturou nebo velikostí?

Určitě akvarelový - ze 100% bavlny, bez kyselin, bílý nebo lehce krémový a za studenta lisovaný, protože to jak barva ulpívá ve struktuře papíru mě moc baví.

 

Co máš na papíru ráda a co tě naopak dokáže rozčílit?

Ráda mám to, že mi umožňuje malovat akvarelem a nerada snad jen to čekání při malování do sucha, než určitá plocha barvy uschne. Nebo naopak když mi uschne dřív, než potřebuji, to zase při malování do mokra.:-)

 

akvarel

 
Jaký sortiment v papírnictví je tvoje největší slabost? Raději nakupuješ online nebo v kamenných prodejnách?
Nó, tak moc ráda zkouším různé štětce a hledám tu pravou značku. A nejraději bych měla asi každý odstín barev, který je v nabídce, a zároveň vyzkoušela co nejvíc různých  značek. Moc ráda bych nakupovala v kamenném obchodě, ale vzhledem k časovým a lokálním možnostem v poslední době už nakupuji jen přes e-shopy. A jedním z mých oblíbených je i Yuppi.cz, se kterým spolupracuji a maluji pro jejich zákazníky obrázky s postupem krok na krokem.

Povíš více o výrobku/projektu, na který jsi nejvíce hrdá ?
Tak kdybych přece jen měla jeden projekt vypíchnout, tak by to byla spolupráce s úžasnou Lucií, která stojí za značkou Feshanda, protože Lucka byla první člověk, který mě oslovil na design vzorů, což do té doby byl jen můj velký sen. Za tu odvahu, že do toho se mnou šla v mých úplných začátcích, a skvělou podporu a nadšení po celou dobu jsem jí moc vděčná! Doslova přivedla můj sen do reality.:-) A vidět svoje obrázky, následně vzory, na reálném produktu je velká radost!


chobotnice

 

Jaké české i světové papírové umělce máš nejraději a ráda je sleduješ?

 

Jé, já jich mám ráda hodně, hodně moc a mám pocit, že když neuvedu všechny (což by byl dlouhý seznam), bude to strašně nefér... Takže za všechny zmíním Kirsten Sevig, protože to byly právě její akvarelové obrázky a vzory, které mě na Pinterestu zaujaly a přitáhly mou pozornost k akvarelu. 

 

surface-designer