Pět tipů na dokonalou svatbu

Pět tipů na dokonalou svatbu: Od šatů po svatební dekorace

 

Malá i velká svatba je událost, na kterou se nezapomíná. Přípravy kolem ní bývají náročné, ale s dobrým plánem se dají zvládnout bez stresu. Svatební oznámení už máte promyšlené? Máme pro vás další tipy, které se vám mohou hodit. A nezapomeňte – dokonalá svatba je taková, při které se budete cítit nejlépe vy sama, váš partner a lidé, na kterých vám ze srdce záleží.

Šaty na svatbu a svatební kytice hrají prim

Říká se, že šaty na svatbu by si měla budoucí nevěsta vybírat přibližně půl roku před termínem svatby. Tři měsíce před obřadem by už mělo padnout definitivní rozhodnutí. Nicméně nebudeme zastírat, že existují výjimky, které potvrzují pravidlo, a že vysněné šaty na svatbu můžete sehnat i později.

 

svatebni-dekorace

Pět P, která by měly svatební šaty splňovat:

Ať tak, či onak, pojďme se nyní podívat, jak vybrat svatební šaty, které vás v důležitých okamžicích nezradí. Jejich vzhled můžete zvolit podle aktuálních módních trendů, nezapomeňte ale ani na to, že šaty by měly být:

  • Přizpůsobené stylu svatby: Pokud chystáte svatbu v klasickém stylu, nejlépe se hodí dlouhé šaty s vlečkou, doplněné závojem nebo rukavičkami. Z tradičních barev se nabízí bílá, krémová nebo champagne odstín. Zastánkyně méně formální svatby mohou využít i kratší pastelové šaty, v případě druhé svatby se nabízí také světlejší kostýmek.

  • Padnoucí do posledního švu: Střih šatů může být někdy docela oříšek a při jeho výběru doporučujeme nevěstám plně respektovat typ vlastní postavy. V případě atypických proporcí vám může pomoci šikovná švadlena nebo si rovnou nechte svatební šaty ušít na zakázku.

  • Pohodlné pro nevěstu: V další fázi si určitě ověřte, zda se v šatech cítíte pohodlně i po delší době a v přirozeném pohybu. Nechcete si svatbu přece zkazit tím, že se nebudete moct volně pohybovat nebo dokonce ani dýchat.

  • Precizní ve zpracování: Svatební šaty by měly být kvalitní, co se týče materiálu i zpracování. Vyčuhující nitě, špatně vyvedená výšivka nebo ledabyle našité aplikace mnoho parády neudělají.

  • Přijatelné cenově: Cena je velmi individuální ukazatel a pro každého může být přijatelné něco jiného. Nechce se vám do nákupu nebo šití šatů investovat? Zkuste určitě svatební salon a zápůjčku, výběr je dnes široký a málokdo odejde s nepořízenou. A nezapomeňte ani na svatební podvazek – ten je milou památkou na svatební den, a proto doporučujeme zakoupení vlastního kousku.

Náš tip: Nezapomněli jsme samozřejmě ani na květiny pro nevěstu. Jak by měla svatební kytice vypadat? Trendem jsou přírodní svatební kytice, bez různých příkras a umělých ozdob. Opět zde ale platí, že květiny by měly zapadnout do celkového pojetí svatby.

Jak zvládnout svatební menu na jedničku

Svatební hostina je velká výzva. I na méně tradičních svatbách se však setkáváme s tím, že se podávají osvědčená svatební jídla a svatební menu není kulinářský experiment ani zkouška chuťových preferencí svatebčanů. Čím tedy kromě klasiky rozhodně nezklamete? Zapsat si můžete tyto tři body:

 

1. Svatební menu přizpůsobte ročnímu období: v létě ho sestavte jako lehčí, v zimě klidně hutnější.

2. Svatební tabule by měla postupně nabídnout čtyři chody: předkrm, polévku, hlavní chod a dezert.

3. Na svatební hostinu si připravte důstojný rozpočet: s trochou nadsázky – najezený svatebčan je spokojený svatebčan.

 

svatebni-dort

Náš tip: Dokonalá výzdoba svatební tabule posune každé svatební menu opět blíže dokonalosti. Jak může dekorace na svatební stůl vypadat, si popíšeme hned v následujícím textu, kde se ale dozvíte mnohem více. Čtěte dále!

Svatební dekorace nejsou detail

Dostáváme se k dalšímu důležitému bodu, kterým jsou svatební doplňky a dekorace. Může sem patřit celá svatební výzdoba sálu nebo venkovního prostoru, girlandy, prostírání, jmenovky a květiny na svatební stůl. Pokud se vám vše povede sladit, čeká vás i hosty krásný estetický zážitek.

 

Květinová výzdoba na svatbu je naše milovaná záležitost. Co vám můžeme nabídnout? Jsou to zejména dekorace z papíru ve třech podobách:

 

Papírové květiny mnoha barev a odstínů, které s vámi doladíme tak, aby byly všechny svatební dekorace tón v tónu. A pozor, květinová výzdoba na stůl je jen začátek…

Květinové fotostěny jsou vlastně desítky papírových květin vyrovnaných vedle sebe tak, že utvoří jednotnou plochu. Pokud chcete, aby vaše svatební květinová výzdoba zůstala všem v paměti nebo na fotkách, květinová stěna bude to pravé.

Květinové fotorámy pro svatební fotokoutek ocení nejen profesionální fotograf, ale i sami svatebčané. Jsou vkusné, a přesto výrazné, dá se s nimi užít spoustu zábavy, ale i romantiky. Svatební fotograf v nich může zachytit samozřejmě i nevěstu se ženichem.

 

Fotoram-svatebni  

Stále váháte, zda při výzdobě využít živé, nebo papírové květiny? Přečtěte si náš článek zaměřený na výhody papírových květin – a možná budete mít jasno.

DJ na svatbu nebo kapelu vybírejte pečlivě

Pomalu se blížíme k závěru, ale to podstatné nás ještě čeká. Nedílnou součástí svatební oslavy bývá hudba. Nevíte, zda vaše představy lépe naplní svatební DJ nebo kapela? Chcete potěšit všechny hosty na svatbě? Není to jednoduché…

 

Oba typy hudební produkce mají svá pro i proti, ale záležet bude především vždy na osobnosti diskžokeje, který může být i milým moderátorem, nebo repertoáru a celkovém vystupování kapely.

Ať už se tedy rozhodnete jakkoli, sežeňte si reference a dejte na osobní doporučení nebo vlastní zkušenost na jiné svatbě. Jen máloco se tomu v tomto případě vyrovná.

Svatební výzdoba jako památka? Proč ne!

Svatební výzdoba stolů nemusí druhý den skončit uložená v krabici. Posloužit může i jako milý dárek pro hosty, kteří si v podobě kytičky odnesou hezkou vzpomínku na váš velký den. Můžete pro ně nechat vyrobit květinové jmenovky nebo květinu na přání.

 

Zajímá vás, jak vypadá výroba dekorací na svatbu v praxi? Podívejte se, jak se nám podařila modro-žlutá svatba. Půjdete do toho příště s námi?

Závěrečný tip: Zaujaly vás papírové květiny, ale dekorace na svatbu není právě to, co aktuálně potřebujete? Nevadí, máme pro vás další inspiraci, kde se dá květinová výzdoba využít.