Papír, moje vášeň - Vipeta Paperie

Papír, moje vášeň!

 

Miluji čtení rozhovorů s tvůrci, kteří nejen vyrábějí nádherné výrobky, ale mají i příběh a chtějí o své tvorbě vyprávět. V tomto a pak i dalších takových rozhovorech se dočtete o papírových tvůrcích, tedy všech šikovných rukách, které pracují s papírem - a že těch možností, jak využít papír je snad nekonečno.

První rozhovor je s Petrou Vickovou, neskutečně šikovnou a milou ženou, která pro své zákaznice vyrábí pod značkou Vipeta Paperie převážně fotoalba, ale také přáníčka, obálky nebo darovací krabičky. Jak sama říká - dělá vzpomínky nádhernými. Pojďte si přečíst, na který svůj projekt je nejvíce hrdá, co má na papíru ráda, nebo čím ji naopak rozčiluje.DSC09179

Malé představení a proč je papír Vaše vášeň?

Mými nejoblíbenějšími materiály na tvoření byly vždy papír a látka. Ale papír mě bavil díky svým nekonečným možnostem o trochu víc. Když se mi před 3,5 lety narodila dcera, rozhodla jsem se, že jí udělám krásné album, aby měla milou památku na své první roky života. Tvoření mě po 5 letech strávených u kancelářské práce neuvěřitelně chytlo a pustila jsem se i do výroby přáníček. Pak následovaly první trhy a odtud už byl jen krůček k tvorbě alb, na kterých kombinuji právě papír s látkou. Povedlo se mi tak spojit to, co mám nejraději.

Dalo by se říct, že z nevinné touhy po vytvoření krásné vzpomínky pro dcerku, vznikla značka Vipeta Paperie.

Z jakého aktuálního projektu máte největší radost?

Největší radost mám z nové kolekce svatebních knih hostů. Měla jsem ji vymyšlenou od loňského podzimu, ale ne a ne se dostat k výrobě. Pak jsme kvůli koronaviru všichni zůstali doma a svatby se hromadně rušily. Opět jsem to odložila. Před pár týdny přišel impulz, poptávka od zákaznice, a přesně to jsem potřebovala. Svatební knihy hostů se mi najednou zhmotnily pod rukama.
I takhle občas funguje můj tvůrčí život. Potřebuju nakopnutí, ukázat směr a často přichází samotná inspirace od mých zákaznic. Stačí jim naslouchat. Jsem za každou z nich vděčná.

 

DSC01450_Fotor
Jaký papír máte nejraději / ať už barvou, texturou nebo velikostí?

Chtělo by se mi říct, že všechny! Ale pokud bych si měla vybrat, nejraději pracuji s papíry o vyšší gramáži, které mají jemnou strukturu. Díky výrobě alb jsem se dostala k práci s papíry o velikosti B1 a to už je pořádný formát. Ale nejpříjemněji se mi pracuje s velikostí A3 – řezačka ji v pohodě zvládne zpracovat a já nemusím brát do ruky řezák a pravítko. A barvy? Jednoznačně bílá, protože ji můžu použít na cokoli.

 

DSC01447_Fotor


Co máte na papíru ráda a co Vás naopak dokáže rozčílit?

Nejraději mám zvuk, který papír vydává, když po něm přejedu rukou. Líbí se mi jeho poddajnost, i když některé papíry jsou pěkní paličáci a občas rádi při řezání nebo ohýbání uhýbají. Také se rády lámou v ohybech, když si člověk nedá pozor. To mě dokáže hodně rozčílit. Ale abych se vrátila k tomu pozitivnímu – papír je úžasný. Dokáže na sebe vzít různé podoby a není tak křehký, jak vypadá. Když s ním dobře zacházíme, dokáže nás i přežít.

Máte nějakou super tvořivou pomůcku/neobvyklý nástroj, bez kterého se Vaše tvoření neobejde?
Největší proměna mého tvoření nastala, když jsem si pořídila obyčejnou knihařskou kost. Od té doby je tvoření ohybů radost. A pak řezačka papíru, která je pro mě ten nejlepší vynález na světě.


Jaký sortiment v papírnictví je Vaše největší slabost? Raději nakupujete online nebo v kamenných prodejnách?

V papírech. Různé barvy, gramáže, designy, struktury… Baví mě objevovat nové vzory a způsoby využití. Raději nakupuji online jak ověřené značky, tak občas vyzkouším i nějakou novinku. Párkrát už se mi to nevyplatilo, ale v kamenných prodejnách není takový výběr. I ty nevydařené nákupy k tomu patří.

Povíte více o výrobku/projektu, na který jste nejvíce hrdá ?
Nejvíc jsem hrdá na novou kolekci alb a obalů na očkovací průkazy, kterou jsem nazvala V mechu a kapradí. Je to má úplně první kolekce. K jejímu vytvoření mě inspirovala spolužačka ze střední, která si ode mě přála vyrobit album pro svého chlapečka. Nejlépe nějaké se zvířátky. A při hledání té pravé bavlněné látky, kterou používám na obalení alb, mi do oka padly hned dvě. Řekla jsem si, že si vyzkouším, jak se tvoří kolekce. Se vším, co k tomu patří. Myslím, že se to povedlo a já budu v kolekcích pokračovat.

 

DSC01429_Fotor  DSC01457_Fotor

 

Jaké české i světové papírové umělce máte nejraději a ráda je sledujete?

Těch je! Z českých designových tvůrců, mě baví samolepky od Fleppi nebo krásné motivy od Mankaipaper. Z těch, co tvoří s papírem hlavně rukama, se mi líbí papírové květiny od Vás, Eli.ART, a krásnou práci odvádí také Katka z Goldenkat se svými alby. V zahraničí sleduji práci tvůrkyně Anastasiyi Kostiiny a dokonalá minialba od Lola_scrap.